5 Mart 2015 Perşembe

Life Itself


Life Itself filmini Beyoğlu Sineması’nda henüz izledim. Filmin bende yarattığı en büyük duygu yazma tutkumu kışkırtması oldu. Neredeyse koşar adım eve geldim ve hemen bilgisayarın başına oturdum. Life Itself, Amerikalı belgesel yönetmeni Steve James’in Roger Ebert’in kendi kaleme aldığı otobiyografisinden yola çıkarak yarattığı bir belgesel.

Film, neredeyse tüm hayatını sinemaya adamış bir adamı, Roger Ebert’i anlatıyor. Ebert’i bizzat kendisi, eşi, eleştirmen arkadaşları ve yönetmenlerin gözünden izliyoruz Life Itself’te.

Sinemaya duyduğu tutku, açık sözlülüğü, yazılarından ve tavırlarından mizahı eksik etmemesi ve bitmek bilmez yaşam azmi ile dolu bir adam Ebert. Öyle ki yakalandığı kanser sesini dahi kaybetmesine sebep oluyor fakat o hiçbir zaman sinema hakkında düşünmeyi ve üretmeyi bırakmıyor.

Sinema eleştirmenliğinin mesleğe dönüşmesine ve insanlar tarafından saygı duyulan bir uğraş haline gelmesine önemli katkıları olan Ebert, en saygın edebiyat ödüllerinden Pulitzer ile ödüllendirilmiş bir sinema insanı.

Steve James, belgeselden beklenen her şeyi veriyor. Fazlasını verdiği dahi söylenebilir. James’in şansı bizzat sorularını cevaplayan kişinin Roger Ebert olması. Film ilk dakikasından son anına kadar temposu hiç düşmeyen bir kitap gibi akıyor.

Filmde Roger Ebert’in eleştirdiği binlerce filmin birkaçından kareler görmek eski bir dostla karşılaşmanın keyfi gibiydi. Belgeselin iskeletini oluşturan hikâyelerden biri de Roger Ebert’in uzun yıllar birlikte televizyonda filmleri birlikte tartıştıkları Gene Siskel ile olan tatlı sert dostlukları idi. Siskel, Ebert’in hayatında çok önemli bir yere sahip. Bir kardeş, bir iş ortağı, bir dost aynı zamanda bir rakip.

Life Itself, sinemaya ve sinema eleştirmenliğine güçlü bir saygı duruşu. Filmi zevkle takip ettim. Roger Ebert’in ömrü boyunca hiç sonlanmamış sinema aşkına eşlik etmek isterseniz kaçırmamalısınız.

Meraklıları için yazarın eleştirilerine ve daha fazlasına www.rogerebert.com sitesinden ulaşılabilir.

“Sinemada görüşürüz Roger.”

Filmin Notu 9/10




Filmin Künyesi
Filmin Adı:
Life Itself
Yönetmen:
Steve James
Oyuncular:
Roger Ebert, Chaz Ebert, Gene Siskel, Martin Scorcese
Yapım:
2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder